IVN Herfstwandeling langs de Slinge

Op zondag 13 november organiseerde onze IVN een mooie wandeling langs de Slinge, om precies te zijn: langs de Groenlose Slinge. Van oorsprong is dit een slingerend riviertje, een zogenaamde laaglandbeek, uit de buurt van het Duitse Gescher. Via Oeding en Winterswijk loopt deze beek langs Groenlo en mondt uit in de Berkel tussen Borculo en Lochem.
In de vorige eeuw werd ook de Slinge gekanaliseerd met het oog op een betere waterafvoer. Deze eeuw is er gelukkig veel gedaan aan beekherstel, waardoor er opnieuw meandering is ontstaan met naastgelegen brede uitstroomgebieden. Natuurlijke processen krijgen nu weer meer kans en daardoor zijn er nieuwe mogelijkheden voor flora en fauna. De Slinge slingert weer!

De excursie voert voor een groot deel langs de ‘ nieuwe’ Slinge. Natuurgidsen van onze IVN afdeling Noord Midden Achterhoek starten met u bij de nieuw natuur bij het bekende Lebbenbruggemuseum, een oude Saksische boerderij, tevens herberg, tolhuis en jachthuis van de Heren van Borculo.

Kom kijken naar mijn foto’s van deze wandeling

Even verderop moet u zelf het trekpontje bedienen om de Slinge over te steken, waarna de route verder voert over een deel van het landgoed Beekvliet met zijn rijke cultuurhistorie. Behalve voor de Slinge en het landgoed is er onderweg aandacht voor de prachtige herfstkleuren van bomen en struiken.slinge2

 

slinge1