IVN wandeling rond huize Kieftskamp Vorden

IVN excursie op de Kieftskamp

Zondag 9 april 2017, 14:00 tot 16:00

Mooie lentewandeling op de Kieftskamp in Vorden

Zondagmiddag 9 april organiseert natuurorganisatie IVN weer een mooie wandeling met natuurgidsen op de Kieftskamp en omgeving in Vorden. In dit gebied en directe omgeving wisselen historische boerderijen (hallenhuistype), een bloemeneiland, parkachtige bossen met oude bomen, houtwallen, een heideveld, hoge bolle akkers (kampen) en lage gronden elkaar af. Op het bloemeneiland hebben de narcis, het sneeuwklokje en de krokus in maart uitbundig gebloeid. Leuk om te gaan uitzoeken wat er hier in april bloeit zoals hopelijk de kievitsbloem. Bij de parkeerplaats groeit in een wat lager gebied het vrij zeldzame schaafstro of schuurbies. De geribbelde stengel werd voor de uitvinding van het schuurpapier gebruikt als schuurmiddel voor o.a. meubelen.
Op het landgoed is ook nieuwe natuur ontwikkeld naast een oud heideveldje. Bij het landhuis en bij elke boerderij groeit een tulpenboom die pas later in het jaar bloeit. De wandeling voert ook langs een oud bakhuisje waar vroeger brood in gebakken werd. De gidsen van IVN afdeling Noord-Midden Achterhoek vertellen er onderweg meer over.
Huize Kieftskamp maakt deel uit van de Achtkastelen in de voormalige gemeente Vorden. In dit kampenlandschap kwamen vroeger veel kieviten of kieften voor. Het landgoed heeft diverse eigenaren gekend zoals Gerrit Ravenschot, Jonkheer Carel Storm van ‘sGravenzande en familie Van den Wall Bake. Sinds 1975 zijn het landgoed en een aantal boerderijen eigendom van het Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen. Het huidige landhuis werd gebouwd in 1776. Dit jaartal staat ook vermeld op de klok aan de voorkant van het huis.

Kijk mee naar de foto’s van deze wandeling….