IVN wandeling rond kasteel Ruurlo

Het kasteel in Ruurlo staat in de steigers en wordt momenteel gerenoveerd tot museum. MORE, museum voor modern realisme, gevestigd in Gorssel, zal eind mei 2015 voor het eerst bezoekers ontvangen. Ruurlo staat voor 2016 op de rol.
Henk Uijterwaal is directeur operations en zorgt ervoor dat dit grote project in goede banen loopt. “Eind mei opent Museum MORE in Gorssel haar deuren. De locatie in Ruurlo is nog volop in verbouwing. De renovatie van een kasteel uit 1572, met een fundament uit 1350 is complex. Je loopt tegen dingen aan, het is veel lastiger dan nieuwbouw. De opening van het kasteel als tweede locatie staat gepland voor 2016″, aldus Henk.
Met twee verschillende locaties hoopt het museum vooral liefhebbers en toeristen te trekken. “We verwachten dat mensen naar één van de twee locaties komen, maar we willen in de toekomst ook arrangementen bieden”.

Kasteel:
Het museum in Gorssel is gebouwd op het terrein van het voormalig gemeentehuis. Het monumentale deel uit 1914 is gerenoveerd, de rest heeft plaats gemaakt voor een paviljoenachtige nieuwbouw. “Het museum beslaat 4200 m2, het kasteel in Ruurlo zal ongeveer een kwart van dit aantal vierkante meters gebruiken aan ruimte”.
Met deze afmetingen en aanzienlijke collectie kunstwerken zal Museum MORE het grootste museum voor modern realisme zijn in Nederland. In Gorssel zal sowieso de basis van het modern realisme te zien zijn, werken uit de jaren dertig. Daarnaast zullen ook jongere kunstenaars een kans krijgen om indruk te maken.

“In Ruurlo gaat het in het bijzonder draaien om Carel Willink”. Henk legt uit: “Hij wordt gezien als de belangrijkste kunstschilder van het magisch realisme. Dit is een schilderstijl met een vervreemdende sfeer, door speling van licht, kleur, vorm en diepte. Verder willen we context creëren, bijvoorbeeld met tijdgenoten, werken die er perfect bij passen. Maar ook andere combinaties zijn mooi. Zo heeft fotograaf Paul Huf foto’s gemaakt van Mathilde Willink; muze en derde echtgenoot van Carel. Zulke werken maken een complete ervaring.”

Kijk en geniet mee……

IMG_1651 IMG_1661