Het Brownsberg Natuurpark

Het Brownsberg Natuurpark blinkt uit in schoonheid. Douchend onder de kletterende watervallen, omgeven door kleurrijke bloemen, diepgroene varens, felblauwe vlinders en machtige bomen lijkt het alsof je in het paradijs bent. Geen wonder dus dat de Stichting Natuurbescherming Suriname (Stinasu) hier een van haar populairste logeergelegenheden heeft.

Op een hoogte van 500 meter bevindt zich het Mazaroniplateau, waar Stinasu logeergebouwen verhuurt. De mogelijkheden variëren van een simpele hangmatplaats (neem je eigen hangmat mee!) tot een volledige bungalow. Je moet wel van tevoren reserveren. Dat kan bij het kantoor van Stinasu in het centrum van Paramaribo. Hier kun je ook alvast maaltijden bestellen (hoewel de kampeerplaatsen zijn voorzien van keukengerei dat je bij de beheerder van het park op kunt halen).
Een van de redenen om op vakantie naar Suriname te gaan is het schitterende tropische regenwoud. En er is vrijwel geen beter bereikbare bestemming in het oerwoud dan het Brownsberg Natuurpark in het district Brokopondo.

Aan het einde van de negentiende eeuw kwam een Amerikaan, John Brown, in dit gebied aan om goud te zoeken. Veel succes had hij niet, hoewel de berg naar hem is vernoemd. Nadat latere pogingen om in het gebied bauxiet te winnen ook te weinig opleverden, is de Brownsberg in 1969 omgetoverd tot een eersteklas natuurreservaat.

Een slaaphut in het Brownsberg kamp.
Houd er rekening mee dat het op het Mazaroniplateau, door de hoogte, ’s nachts behoorlijk koud kan zijn. Nederlanders zijn wel wat gewend, maar een dikke slaapzak is niet overbodig als je op een hangmatplaats slaapt. Extra dekens kun je desnoods overigens huren bij de beheerder. De relatieve kou heeft echter ook een groot voordeel: muggen vinden het Mazaroniplateau meestal veel te koud, dus daar zul je ’s nachts minder last van hebben.

Kijk hier naar mijn foto’s

6920101465_31719131d0_z 6925314383_a2dc2d7018_z